Όμιλοι
Ημερολόγιο δραστηριοτήτων
September 2023
M T W T F S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
October 2023
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Πού θα μας βρείτε...

Ανταλλαγές - Αδελφοποιήσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λονδίνο 23-27/2/2015

Αδελφοποίηση με το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λονδίνου

Συνεχίζοντας με επιτυχία τις ευρωπαϊκές  μας δράσεις, πραγματοποιήσαμε στις 24 Φεβρουαρίου 2015, αδελφοποίηση με το Ελληνικό Γυμνάσιο ? Λύκειο Λονδίνου, ενώ παράλληλα παρουσιάσαμε το έργο του σχολείου μας και εξασφαλίσαμε ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

Μετά την πρώτη ημέρα γνωριμίας με το «αδελφό» σχολείο, οι μαθητές μας, συνδυάζοντας  την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση, επισκέφτηκαν μαζί με τη Διευθύντρια, κ. Τουνουσίδου  Χαρίκλεια, και τις εκπαιδευτικούς,  κ. Καραμήτρου Αμαλία και κ. Κυπριανίδου Μαρία, τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης του Λονδίνου και της ευρύτερης περιοχής.

Ανάμεσα σ? αυτά, ξεχωρίζουμε το Βρετανικό Μουσείο, με τα περίφημα Μάρμαρα του Παρθενώνα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας -ένα από τα καλύτερα και πλέον φημισμένα του κόσμου- το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών της Βικτωρίας και  Αλβέρτου καθώς και το Μουσείο  Επιστημών.

Στη διάρκεια της  πολιτιστικής μας διαδρομής, περάσαμε από το Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ, το  Χάιντ Παρκ με τα ανάκτορα του Κένσινγκτον, την Μαρμπλ Αρτς και από την πλατεία Τραφάλγκαρ, τον ομφαλό του Λονδίνου.

Οι μαθητές μας θαύμασαν το κτήριο του Κοινοβουλίου που στεγάζει τη Βουλή και φιλοξενεί το έμβλημα της πόλης, το Μπιγκ Μπεν. Στο Σίτυ, το μέρος όπου χτυπάει η οικονομική καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου,  είδαν το Χρηματιστήριο, την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά και τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Το ενδιαφέρον μας προσέλκυσαν επίσης  οι γέφυρες του Τάμεση, η  πλατεία Πικαντίλι, η πλατεία Λέστερ, το Κόβεν Γκάρντεν με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και τους πλανόδιους μουσικούς.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην περίφημη πανεπιστημιούπολη της Οξφόρδης, όπου θαύμασαν ένα μείγμα από μεσαιωνικά κτίρια, διακοσμημένα με εκκλησιαστικούς οβελίσκους, περιποιημένα παρτέρια και κήπους, τετράγωνες αυλές, κιονοστοιχίες και αετώματα. καθώς και τη Βιβλιοθήκη και τα Κολέγια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Επισκέφθηκαν, ακόμη, την πόλη του Γουίντσορ με τα θερινά  Ανάκτορα ? κάστρο- της  Βασιλικής Οικογένειας,  όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κατοικία των Βασιλέων της Αγγλίας απ? τον καιρό του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν τα επίσημα διαμερίσματα και το κουκλόσπιτο της Βασίλισσας, όπως και το παρεκκλήσι του Σέιντ Τζωρτζ.

Στο στούντιο του Harry Potter, οι μαθητές είδαν σκηνικά που κόβουν την ανάσα, καταπληκτικά κοστούμια και κορυφαίες δημιουργίες πλασμάτων της μηχανο-ηλεκτρονικής τέχνης! Στο Μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τυσσό ? το καλύτερο στο είδος του, «γνώρισαν από κοντά» μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, της πολιτικής, της show biz και του αθλητισμού.

Τέλος, απόλαυσαν  την καλύτερη θέα της πόλης  του Λονδίνου, μέχρι και 40χλμ. απόσταση από τα 135 μέτρα ύψος της ρόδας, από  το περίφημο «μάτι» του Λονδίνου.

 

Αδελφοποίηση με το Ζωγράφειο Γ/σιο ? Λύκειο Κωνσταντινούπολης

[Σχ. έτος 2012-13]

Συνοδοί καθηγητές/τριες: Χαρίκλεια Τουνουσίδου (Διευθύντρια), Ζηνοβία Παπαδοπούλου, Ζωή Βογιάννου, Κονδυλά Χοϊδά και Ελευθερία Γωγούση

Μεγάλη χαρά και συγκίνηση πλημμύρισε τις καρδιές καθηγητών και μαθητών μας  στις 29 Μαρτίου 2013, ημέρα κατά την οποία το σχολείο μας αδελφοποιήθηκε με το ιστορικό σχολείο του Ζωγραφείου, στην περιοχή Ταξιμ! Καθηγητές και μαθητές αντάλλαξαν απόψεις με τον Διευθυντή του σχολείου, κ.Ιωάννη Δεμιρτζόγλου, και τον Υποδιευθυντή, στους οποίους αφιέρωσαν τραγούδια που είχαν ετοιμάσει με τη συνοδεία οργάνων.

Οι μαθητές μας κατά την παραμονή τους στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκαν το Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών,τη Ζωοδόχο Πηγή (Μπαλουκλή, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην περιοχή Φανάρι, την Αγία Σοφία, το ανάκτορο του Τοπ Καπί, τον χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά. Θαύμασαν παλιά χωριά, αλλοτινά ανάκτορα αλλά και σύγχρονες αριστοκρατικές συνοικίες, φτάνοντας μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα!

Επισκέφθηκαν επίσης το Μπέικοζ-Χαλκηδόνα, το Σκουτάρι, το Καντίλι (Καϊκτσάς), το Πασί Μπαχτσέ κ.α.

Επισκέφθηκαν  το Οικ. Πατριαρχείο και συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επισκέφθηκαν τα Πριγκηπόνησα και ξεναγήθηκαν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

 

Αδελφοποίηση με το σχολείο της Ίμβρου

[Σχ.έτος 2013-14]

Συνοδοί καθηγητές/τριες: Χ. Τουνουσίδου (Δ/ντρια), Σ. Πολίτης (Υποδ/ντής), Μ. Μητσιάκη, Ι. Τριανταφύλλου

Στην αδελφοποίηση συμμετείχαν και οι καθηγήτριες Α. Καραμήτρου και Μ. Κυπριανίδου.

Μεγάλη χαρά και συγκίνηση πλημμύρισε τις καρδιές καθηγητών και μαθητών μας  στις 7 Απριλίου 2014, ημέρα κατά την οποία το σχολείο μας αδελφοποιήθηκε με το ιστορικό σχολείο της Ίμβρου, το οποίο επαναλειτούργησε μετά από 49 χρόνια, στο πανέμορφο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου!

Καθηγητές και μαθητές αντάλλαξαν απόψεις με τη Διευθύντρια του σχολείου, κα Παρασκευή Μπερμπέρη, τους δασκάλους και τους μικρούς μαθητές, στους οποίους αφιέρωσαν τραγούδια που είχαν ετοιμάσει με τη συνοδεία κιθάρων.

 

Σχολείο της Unesco

Τα σχολικά έτη 1991-92 και 1992-93, πολυμελής ομάδα μαθητών με υπεύθυνους καθηγητές τους Αθ. Καλφαγιάννη, Φ. Ρούσσου και Κ.Κουτά, πραγματοποίησαν περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα:"Ο Θερμαϊκός κόλπος άλλοτε και τώρα".
Η ομάδα αυτή με τους καθηγητές επισκέφτηκαν στο Παρίσι την έδρα της Unesco, από 9/7 έως 19/7/1993. Εκεί παρουσίασαν το πρόγραμμα, ξεναγήθηκαν στο κτίριο και ενημερώθηκαν για την πολύπτυχη δράση του Οργανισμού. Το σχολείο μας εντάχθηκε στο δίκτυο των συνεργαζόμενων σχολείων της Unesco

 

Αδελφοποιήσεις

Η σύναψη αδελφοποίησης ανάμεσα σε δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεπάγεται μία στενή και διαρκή πολιτιστική και μορφωτική σχέση μεταξύ τους.

College de Lorgues Νότια Γαλλία (2 έως 15 Ιουλίου 1994)
Συνοδοί καθηγητές: Αθανάσιος Καλφαγιάννης, Κική Κουτά, Φωτεινή Ρούσσου
[Lorgues,France]

Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης είναι αδελφοποιημένο με το College de Lorgues της Γαλλίας από τον Απρίλιο του 1994, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας.
Η τελετή αδελφοποίησης των σχολείων έγινε στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου. Τραγούδια γαλλικά και ελληνικά, χορευτικά δρώμενα μοντέρνου και κλασσικού χορού και θεατρική παράσταση σε ελληνικά και γαλλικά με θέμα τη σχολική ζωή διδάχθηκαν από τη μουσικό του σχολείου Γεωργία Τσερπέ, τη γυμνάστρια Φρατζέσκα Βιδάλη και τη φιλόλογος Λίνα Κουντουρά και εκτελέστηκαν από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου Λευκωσίας-Κύπρος
Το σχολείο μας έχει συνάψει σχέση αδελφοποίησης-διδυμοποίησης με το Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου της Λευκωσίας που βρίσκεται πάνω στην Πράσινη Γραμμή


Από 11/11/2001 μέχρι τις 18/11/2001
με συνοδούς καθηγητές τους: Κυριακή Κουτά, Ασκληπιάδα Κυριάκου και Ελένη Σαρρησταύρου. Παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο "Ειρήνη" που δίδαξε η Α. Κυριάκου, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από ομάδες μαθητών Ελλάδας και Κύπρου.


7/11/2002 έως 15/11/2002
Συνοδοί καθηγητές: Έφη Μαυραγιάννη, Κική Κουτά, Γιώργος Πατρώνας, Σοφία Ελευθεριάδου, Θωμάς Ιωαννίδης. Το σχολείο μας συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα "Το αποτελεσματικό σχολείο σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία" στο οποίο έλαβαν μέρος μαθητές, καθηγητές και εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.
Επίσης σε πολιτιστικό πρόγραμμα στην αίθουσα του Δήμου Αγ. Δομετίου με θέμα "Από τη Μακεδονία στην Κύπρο" παρουσιάστηκαν χοροί, τραγούδια και ποιήματα(παραδοσιακά και σύγχρονα) από τις αντίστοιχες ομάδες μαθητών των δύο σχολείων καθώς και θεατρικό δρώμενο από μαθητές και μαθήτριες του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου και του 2ου Πειραματικού Λυκείου με τίτλο "Παύλος Μελλάς" σε διδασκαλία Α. Κυριάκου.


2/4/2005 έως 9/4/2005
Συνοδοί καθηγητές: Ευθαλία Μαυρογιάννη, Κυριακή Κουτά, Σάββας Πολίτης.


1/3/2008 έως 8/3/2008
Συνοδοί καθηγητές:Λίλιαν Χοϊδά, Ταξιαρχούλα Λημναίου, Βίκυ Τσαμπουλατίδου

 

 
Περισσότερα Άρθρα...