Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+KA2 με τίτλο TASTE – “Teaching Astronomy at Educational Level” που συμμετέχει το σχολείο μας, 8 μαθητές της Β τάξης και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής ομάδας που υλοποιεί το πρόγραμμα κ.κ. Δέσποινα Αυγερινού (Αγγλικής Φιλολογίας) και Δημήτριος Μέμτσας (Μαθηματικός) μετακινήθηκαν στη Μόντενα της Ιταλίας για να συμμετάσχουν στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση των συνεργαζόμενων ακαδημαϊκών φορέων, σχολείων και πλανηταρίων από Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ελλάδα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 1-5/5/2022 στις εγκαταστάσεις του σχολείου “Liceo Scientifico Alessandro Tassoni” και του πλανηταρίου “Civico Planetario “F. Martino” di Modena”. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των συνεργατών του προγράμματος, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με αστρονομικά φαινόμενα μέσω διαφορετικών βιωματικών δραστηριοτήτων, ψηφιακών εφαρμογών, βίντεο και παρουσιάσεων που υλοποιήθηκαν τόσο στους χώρους του σχολείου όσο και στο πλανητάριο. Παράλληλα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της φιλοξενίας από τις οικογένειες των μαθητών του συνεργαζόμενου Ιταλικού σχολείου και να αναπτύξουν τις κοινωνικοπολιτισμικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
Το έργο διατυπώνει την εξής εκπαιδευτική πρόταση: να χρησιμοποιήσει την Αστρονομία ως πιθανή πύλη για την εκπαίδευση στις επιστήμες και, με αυτόν τον τρόπο, να θεωρήσουμε την Αστρονομία ως μια “πύλη” στις άλλες επιστήμες του STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά). Επικεντρώνεται επίσης στον βελτιστοποιημένο διδακτικό και μαθησιακό δυναμικό των πλανηταρίων σε αρκετές συγκεκριμένες αστρονομικές βασικές έννοιες. Πράγματι, καθώς η οπτικοποίηση του ουρανού και της κίνησής του είναι ένας από τους κύριους στόχους ενός πλανηταρίου, το ίδιο το πλανητάριο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό περιβάλλον για την ενίσχυση της μάθησης των μαθητών σχετικά με τις έννοιες που παρουσιάζουν πολυπλοκότητα και εμπόδια στην κατανόηση τους.
Περισσότερα για το έργο: https://www.taste-project.eu/